Aanbevolen lectuur over de Alexandertechniek

 

Er is veel geschreven over de Alexandertechniek. (De boeken die beschikbaar zijn, gaan van zeer degelijk werk tot beschamende onzin. Sommige zijn heel algemeen, andere heel gespecialiseerd.)

We stellen u hier enkele boeken voor waarvan we weten dat ze nuttig zullen zijn voor nieuwkomers in de Alexandertechniek. Als u meer wenst te weten over de aanpak van een bepaald probleem, contacteer ons dan. Vertel ons over uw interessegebied: onze lesgevers zullen u met plezier adviseren.

Om te starten

Body Learning, door Michael Gelb, London: Aurum, 1981, 1987, 1994 - ISBN 1-85410-286-9
De blijvend populaire inleiding in de Alexandertechniek. Intelligent, onderhoudend, en met goede foto's.

Curiosity Recaptured, ed. door Jerry Sontag, San Francisco, Mornum Time Press, 1996 - ISBN 0-9644352-1-7
Interessante collectie essays. Mensen uit verschillende domeinen beschrijven hun manier om de Alexandertechniek toe te passen, en vertellen wat het voor hen betekent in termen van "een groter gevoel van vrijheid en van nieuwsgierigheid naar de wereld".

 

Meer diepgaande lectuur

The Use of the Self, door F.M. Alexander (1932), London: Gollancz, 1985 - ISBN 0-575-03720-2
Het derde, kortste, en meest toegankelijke van Alexander's vier boeken. Het beschrijft zijn originele ontdekking en verkent enkele van zijn implicaties.

Explaining the Alexander Technique, door Walter Carrington en SeŠn Carey, London: Sheildrake, 1992 - ISBN 0-951998-8-X
De essentiŽle gids tot Alexander's werken. Gesprekken, duidelijk en leesbaar.
SeŠn Carey (antropoloog/Alexander lesgever) stelt de vragen.
Walter Carrington (Alexander's eerste assistent) beantwoordt ze - en laat ons delen in de vrucht van zestig jaar denken rond en over het onderwerp.

Denken en Bewegen : een handboek voor coŲrdinatie en evenwicht, door Elizabeth Langford, vert. door Monique Vanormelingen. - Antwerpen: Garant, 2005, 2e dr. - ISBN 90-441-1911-7
Een praktisch boek door het voormalige hoofd van de Lerarenopleiding in het Alexandertechniek Centrum. In een duidelijke taal wordt uitleg gegeven over de relaties tussen gedachten, emoties, en spiergedrag. Een boek geschreven voor het grote publiek dat warm onthaald werd door de professionelen.

© Alexandertechniek Centrum vzw